MEDIATEKA
Vilkaviškis

Labą dieną, ponas dieve,

Aš pristigau karvei šieno,

Tu davei Adomui Ievą,

Na tai kas tau duoti šieno. (Juozas Tysliava 1930m.)

Vilkaviškis – Kybartai.
Vilkaviškis. Vilkaviškio kunigų seminarija. Vos paskelbus Lietuvos Nepriklausomybę Lenkijos kariuomenė užėmė Seinus ir išvijo klierikus ir vyskupą. Vyskupo Antano Karoso iniciatyva buvo pradėta nauja seminarijos statyba. 1930 m. į didžiulius seminarijos rūmus Vilkaviškyje persikėlė biblioteka ir 60 seminaristų. 1944 m. Vilkaviškio kunigų seminarija buvo nacionalizuota, joje įkurtas siuvimo fabrikas. Kas negirdėjęs apie populiarius sovietmečiu Vilkaviškio džinsus? Siuvimo fabrikas veikia ir šiandien, V. Landsbergio – Žemkalnio garbei pavadintas „Žemkalnija“.
Vilkaviškio žydų hebrajiška vidurinė mokykla. Vilkaviškyje tarpukariu gyveno 6,5 tūkst. žydų, maždaug pusė miesto populiacijos. Vienu metu net miesto meras buvo žydas.
Istoristinio moderno stiliaus E. Fryko suprojektuota Vilkaviškio geležinkelio stotis, kurioje tarpukariu taip pat buvo įrengtas stoties direktoriaus butas, paštas, parduotuvė.
Kybartai. Medinė Kybartų gaisrinė. Kybartų eucharistinio Išganytojo neo-renesansinė bažnyčia, kurią puošia 7 altoriai, kurių pagrindinis sukurtas – B. Pundziaus. Architektas V. Landsbergis – Žemkalnis.
Išskirtine prabanga pasižymėjusi Kybartų, seniau vadinta Virbalio, geležinkelio stotis, kuri buvo lyginama su Peterburgo stotimi. Čia caras laikydavo savo asmeninį traukinį, persėdant ant europinių bėgių. Pro Kybartus į Vokietiją traukėsi ir prezidentas Antanas Smetona.

Ką sako žmonės
iš akies ir iš širdies
doc. dr. Kastytis Antanaitis,
VDU istorikas
Ir Virbalis, ir Vilkaviškis - gal ne Lietuvos kontrabandos sostinė, nes dėl to vardo gal Tauragė labiau galėtų pasiginčyti, bet antras pagal kriminalinę šlovę regionas. Kažką nešė, įsigydavo, pirkdavo, ko ne visi pasienio gyventojai, juolab, kad tas pasienis nebuvo jau labai akylai stebimas.
Jolita Kančienė,
architektūros istorikė

Buvusioje Vilkaviškio kunigų seminarijoje ieškoti autentikos labai sunku. Jau nuo 1944m. čia įsikūręs siuvimo fabrikas, viskas pritaikyta staklėms, mechanizmams, išardytos pertvaros ir visa koridoriaus bei auditorijų struktūra.

dr. Kastytis Antanaitis,
VDU istorikas

Priklausomai nuo vyskupo - ir tvarka, ir reikalavimai skyrėsi. Jeigu Kauno centre per Gavėnią galėjai ir mėsą valgyt nepiktnaudžiaudamas, ir teatrus lankyti, tai Vilkaviškio vyskupijoje gerokai konservatyviau, arčiau valstietiško supratimo, - visa tai buvo uždrausta.

Mums įdomi tavo nuomonė.
Pasidalink savo patirtimis, jei jau buvai šiame mieste